Hem > Uncategorized > Budgetremiss 2016-2018, PA:s remissyttrande mm

Budgetremiss 2016-2018, PA:s remissyttrande mm

Hej!

En och annan har undrat varför det är så tyst och om det står till som på många andra håll i politiken runtom i landet, att inför valet så skryter politiker ikapp och så fort valresultatet är offentligt så svalnar intresset för att driva debatt i media och sociala medier.

Även om PA:s röst har varit sparsam i massmedier, de sista månaderna, så har vår röst i Vilhelminapolitiken på intet sätt tystnat, tvärtom, vi kämpar vidare som oppositionsparti och i händelse av samsyn har vi inget problem med att stödja majoriteten (som tagit makten genom politiskt sjöröveri), för en kommun måste, oavsett tokstolligheter och krumsprång, arbeta vidare och ta ansvar, för kommunen, för ekonomi och verksamheter, och dess utveckling. För Vilhelminas bästa.

Mycket har hänt sedan valet 2014, PA fick då 11% och tog tre mandat i fullmäktige och var plötsligt dubbel vågmästare, och såg på pappret ut att kunna påverka politiken avsevärt. Men avhoppet från PA, en politisk vilde, ställde allt över ända och gav S&V majoriteten, då de sistnämnda i egentlig mening förlorat valet. Nu styr de vidare. S/V/BB.

Men allt detta har inte hindrat oss från driva vår politik i kommunstyrelsen, nämnder och kommunfullmäktige. Diskussionerna i olika media, bloggar (och Tyck Till spalter) har gått höga, om budgeten, om besparingsutredningar och hur besparingsförslagen slutligen kom att se ut.  Det ryktas och spekuleras, om vem som lagt vilka förslag och i sin tur ställt sig bakom.

Av det skälet så lägger vi härmed ut vårt budgetremissyttrande offentligt. Inget annat parti i Vilhelmina lämnade in något remissvar PA Budget remissvar 2016 – 2018 6maj2015 Men än idag har inte något annat oppositionsparti eller ”alliansen” lämnat något remissvar eller konkret förslag till budget. Om det finns det en hel del att säga. Eftersom turerna varit många, slutbuden i driftbudgeten kom först under dagen, under gårdagens (29/9) kommunstyrelsesammanträde, så har PA nu avsikten att slutsummera detaljförändringar och lägga en egen skuggbudget, vilket kommer att lämnas in till budgetfullmäktige den 19 oktober.

Redan före den så kallade PSG (Politisk samverksgrupp) tillsattes, innan sommaren, så lämnade PA in förslag till besparingar och utredningsförslag vid den sista gruppledarträffen som föregick PSG. Även efter att PSG-uppdraget var avslutat och besparingsförslag presenterade, så inlämnade PA ett yttrande som bemötte de konkreta besparingsförslagen och även gav förslag till fortsatta utredningsuppslag. Det första förslaget ligger som en bilaga sist i  PA yttrande 14 sept PSG 23 aug 2015

Inget annat parti ingav utredningsförslag, före PSG-beredningens start. PA ingav sedan sitt avslutande yttrande före kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde (för att alla partier i god tid skulle kunna beakta våra idéer, uppslag och konkreta prissatta förslag). Endast S/V/BB ingav ett yttrande, strax före ks-au. Övrig opposition har varit ytterst knapphändig i att förmedla sin syn och sina besparingsförslag.

PA gör således sitt jobb, vi arbetar vidare, ger alla partier i god tid chansen att ta del av våra politiska förslag. Så även om det från och till är lite tyst i massmedia och s.k. bloggar, så är vi inte tysta på något vis, i den politiska processen och vardagspolitiska slitgörat.

Några viktiga ställningstaganden  korthet:

  • PA vill behålla musikskolan i kommunal drift till dess ett fullgott kulturskolealternativ finns (där kommunen medfinansierar ca 500000 kr och på så vis sparar ca 800 000 kr/år), att jämföra med Storumans Kulturakademi som har byggt upp en förträfflig modell och verksamhetbredd (besök gärna deras hemsida och läs verksamhetsberättelserna)
  • Museiverksamheten bibehålls som idag, inga besparingar (ingen avveckling av museiintendenttjänsten) och ingen organisationsförändring. Kulturarv, skolklassguidning, kulturevenemang, kulturaktiviteter, museiutveckling och nya utställningar, och inte minst besöksmålet (mitt i kyrkstaden) i sig, värderar vi väldigt högt.
  • Feriearbete till ungdomar vill inte PA spara på.
  • PA har inte gått med på en nedläggning av Latikberg skola.

Mer information kommer läggas ut på bloggen, inför budgetfullmäktige den 19 oktober där PA kommer presentera en balanserad budget.

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: